Home » Artikel » Kerja Sambilan

Kerja Sambilan

kerjasambilanKerja Sambilan – Panduan Perniagaan Internet

Internet telah memperkenalkan cara-cara baru menjalankan perniagaan dan memperoleh keuntungan, dan usahawan terus mencari cara inovatif untuk memanfaatkan internet untuk tujuan perniagaan. Beberapa model perniagaan yang berbeza dalam talian telah terbukti berjaya apabila dilaksanakan dengan betul, tetapi sentiasa ada ruang untuk kreativiti di Internet. 
Kerja Sambilan – Fakta

Model perniagaan online menggunakan internet untuk memasarkan dan menjual produk dan perkhidmatan mereka kepada orang ramai. Syarikat-syarikat yang mempunyai model perniagaan dalam talian biasanya menerima bayaran online melalui kad kredit ,ksd debit atau perkhidmatan pihak ketiga, seperti PayPal dan lain lain.  Produk dan perkhidmatan tertentu yang sesuai untuk model perniagaan berasaskan web, dan lain-lain telah terbukti berjaya .

Kerja Sambilan – Pengiklanan

Model perniagaan pengiklanan dalam talian menawarkan maklumat atau perkhidmatan kepada orang awam secara percuma atau pada harga diskaun yang menarik, dan bergantung kepada hasil pengiklanan untuk membayar kos dan juga mendapatkan keuntungan. Laman web yang anda lawati sekarang adalah contoh utama jenis ini model perniagaan Internet. Laman web lain menggunakan model pengiklanan dalam talian termasuk direktori perniagaan percuma, blog dan majalah dalam talian.

Kerja Sambilan – E-Commerce

Sesetengah syarikat memilih untuk memasarkan dan menjual produk secara langsung di Internet bukannya menggunakan laman web mereka untuk menjana pendapatan pengiklanan. Produk yang pelanggan tidak perlu untuk melihat fizikal produk itu sebelum membuat pembelian sesuai untuk model perniagaan e-dagang, sebagai produk yang boleh dijual pada harga yang jauh lebih rendah dalam talian berbanding di kedai-kedai. Kedai E-dagang  memanfaatkan pemasaran online untuk  menyebarkan promosi  tentang syarikat dan produk mereka, tetapi mereka juga boleh menggunakan kaedah yang lebih tradisional.

Kerja Sambilan – Brick-Dan- Click

Sebilangan besar peruncit, seperti Wal-Mart dan Radio Shack, menjual produk mereka di kedai-kedai fizikal serta melalui laman web e-dagang. Model perniagaan brick-dan-click membolehkan perniagaan untuk memanfaatkan kelebihan kedua-dua model perniagaan tradisional dan dalam talian.

Usahawan internet telah belajar bahawa penyelidikan pasaran dan ujian konsep adalah komponen penting dalam mana-mana pelan perniagaan syarikat dalam talian.