Home » Petua » Petua Dan Cara Hilangkan Gusi Bengkak » Petua Dan Cara Hilangkan Gusi Bengkak

Petua Dan Cara Hilangkan Gusi Bengkak

petua dan cara hilangkan gusi bengkakPetua Dan Cara Hilangkan Gusi Bengkak

Gusi Bengkak terjadi adalah disebabkan kotoran (plug pada gigi). Ini mungkin disebabkan anda makan makanan terlalu keras yang tidak sesuai dengan gusi anda atau anda menggunakan berus gigi yang keras. Di bawah ni terdapat beberapa Petua Dan Cara Hilangkan Gusi Bengkak untuk mengurangkan kesakitan yang anda alami :

1. Hancurkan umbut nanas dan campurkan dengan sedikit garam halus. Kemudian, tampalkan pada bahagian gigi yang bengkak. biarkan sehingga kering. Lakukan cara ini sehingga sembuh.

2. Dapatkan sedikit kulit pokok mangga/mempelam. Basuh dan rebus dengan sedikit air dan campurkan sedikit gara. Biarkan sehingga mendidih dan suamkan. Berkumurlah setiap pagi dengan air tersebut sehingga bengkak gusi anda hilang.

3. Berkumur dengan air kunyit. Caranya ialah rendam kunyit hidup dan gambir dalam air panas yang mendidih. Biarkan beberapa ketika agar air rendaman tu menyejuk dengan sendiri. Bila dah agak suam-suam kuku tu berkumurlah dengan air rendaman tersebut sebanyak dua atau tiga kali sehari.

4. Satu petua lagi yang boleh diamalkan untuk mengatasi masalah gusi bengkak dan merah ialah dengan berkumur dengan air garam atau menyapu gusi yang kelihatan bengkak dengan garam untuk meredakan keadaan.

Biasanya dalam tempoh tak sampai seminggu bengkak pada gusi tu akan beransur surut dan sembuh.

Petua Dan Cara Hilangkan Gusi Bengkak di atas sebenarnya boleh juga diaplikasikan sekiranya kita mengalami sakit gigi yang berpanjangan. Namun jika mengalami sakit gigi, perlu segera berjumpa dengan doktor bagi mengesan masalah sebenar dalam gigi kita. Insha Allah petua ini berkesan dengan izinNya.

IKLAN

PRODUK SUAMI ISTERI ADA DISEBELAH KIRI BLOG INI. BACALAH DAN LIHATLAH MUNGKIN ANDA ATAU PASANGANĀ  MEMERLUKANNYA SUATU HARI NANTIā€¦
Petua Dan Cara Hilangkan Gusi Bengkak