Home » Petua » Petua Dan Cara Kurangkan Kencing Manis » Petua Dan Cara Kurangkan Kencing Manis

Petua Dan Cara Kurangkan Kencing Manis

Petua Dan Cara Kurangkan Kencing ManisPetua Dan Cara Kurangkan Kencing Manis

Petua dan cara kurangkan kencing manis ini sesuai untuk semua orang samaada mereka mengidap kencing manis (diabetis) atau pun mereka ingin mencegah dari terkena kencing manis. Penyakit kencing manis atau diabetis ini merupakan penyakit yang harus dikawal kadar gula dalam badan seseorang yang mengidapnya. Dari carian internet lebih dari 70 ribu senarai mengenai petu a dan cara kurangkan kencing manis. Untuk kurangkan kencing manis yang dihadapi seseorang, ianya haruslah bijak memilih makanan yang diambil dan jumlah pengambilannya. 

Artikel ini akan berkongsi mengenai petua dan cara kurangkan kencing manis yang mungkin dihadapi oleh ramai orang di malaysia ini. Masalah penyakit kencing manis ini disebabkan oleh pelbagai faktor termasuk cara hidup dan pemakanannya juga faktor genetik.

Jom kita baca petua dan cara kurangkan kencing manis ini.

Petua Dan Cara Kurangkan Kencing Manis

Pilihan 1: Ambil kulit buah manggis dan bersihkannya. Kemudian, keringkan kulit buah manggis. Rebuskan kulit buah manggis yang sudah kering sampai mendidih. Setelah itu, biarkannya suam dan minum secara perlahan-lahan. Air rebusan ini perlu diminum 2 kali sehari. Walaupun rasanya agak kelat dan pahit, jika diamalkan ia mampu mengurangkan tahap penyakit k encing manis yang dihidapi.

Petua dan cara kurangkan kencing manis

Pilihan 2: Amalkan memakan buah petai selalu. Anda boleh pilih sama ada ingin memakan buah petai secara mentah, merebus ataupun mencampurkannya dalam masakan. Amalan memakan petai ini baik kerana ia mampu menghalang jangkitan serta mengubati sistem pembuangan air kecil anda. Selain kencing manis, petai juga berkhasiat mengurangkan tekanan darah tinggi.

Petua Dan Cara Kurangkan Kencing Manis

Pilihan 3 : Banyakkan memakan sayur-sayuran dan buah-buahan – Seorang yang memakan 2 kali sehari sayur-sayuran atau buah-buahan dapat mengurangkan risiko kencing manis sebanyak 2 kali ganda daripada yang tidak memakannya. Walaupun terdapat gula didalam buah-buahan, tetapi ia tidak merbahayakan kerana ianya adalah asli dan bukannya tiruan. Jadi kepada sesiapa yang rasa dia tak cukup nak manis tu, boleh cuba cara ini ok. hehe..

Pilihan 4 : Kurangkan berat badan – Anda jangan ingat hanya makanan manis sahaja yang boleh menjadi punca anda mengidap penyakit kencing manis, berat badan juga turut mempengaruhi. Jadi cuba amalkan cara hidup yang sihat.

Pilihan 5 : Dapatkan tidur yang cukup – Kajian juga mendapati bahawa seseorang yang tidak mendapatkan tidur yang cukup akan meningkatkan risiko mereka untuk mengidap penyakit diabetis.

IKLAN 

Kami mengesyorkan produk Vimax kepada pesakit diabetis darah tinggi yang mengalami kemerosotan prestasi seksual lelaki akibat penyakit tersebut kerana 75% pelanggan kami yang menggunakan produk Vimax berjaya menyelesaikan kelakian mereka, Isha Allah.

Klik banner dibawah atau lihat pelbagai produk disebelah kiri blog ini, mungkin akan dapat membantu menyelesaikan masalah anda.

Petua Dan Cara Kurangkan Kencing Manis

Vimax. Kapsul Untuk Lelaki. SOLUSI MASALAH KELAKIAN ANDA.